Oprichting De Tunes

In 1978 verhuisde Harry-Jan naar Rotterdam waar hij ging studeren aan de opleiding Kinderverzorging & Opvoeding. Hij ontmoette daar muzikant Erik Stok. Ze waren de enige jongens tussen 120 meisjes. Harry-Jan ontdekte ondertussen het accordeon, Erik de trombone en de ukelele en duo De Tunes werd een feit. De naam werd gekozen omdat ze enkel en alleen maar TV-tunes speelden uit hun jeugd zoals Bonanza, Flipper, Rawhide en Ivanhoe. Als duo speelden ze in de beginjaren voornamelijk op straat. Van Rotterdam tot St. Tropez en van Breda tot Nijverdal.

Toen Erik Stok in 1989 voor een aantal jaren compositie ging studeren in Boston waagde Harry-Jan zich aan een solocarrière. Hij deed in 1990 mee aan het cabaretfestival Cameretten in het Oude Luxor en sneuvelde in de halve finale. Een avond die nogal desastreus verliep omdat zijn toenmalige vriendin Isabel de enige was die lachte. Het juryrapport was vernietigend: “wat doet Harry-Jan Bus op het Cameretten festival” . Harry-Jan liet zich echter hierdoor niet ontmoedigen.

Na terugkomst van Erik Stok uit Boston werd de draad met de Tunes weer opgepakt en kwam bassist Emiel Benda het duo versterken en werd Trio De Tunes geboren. Vanaf hier start de eigenlijke zegetocht van De Tunes. Zij werden in 1996 een van de vaste bespelers in Cabaret-restaurant Schellings. In de 10 jaar dat ze daar speelden groeiden ze uit tot het meest populaire trio van Rotterdam. Erik Stok moest helaas wegens ziekte de groep verlaten en Steef Vooren verving hem op gitaar en ukelele.

Harry-Jan startte in 2008 samen met Rachèl van Olm in 2008 het inmiddels beroemde Theater Walhalla. Een vestzaktheater voor 80 personen op het roemruchte voormalige zeemanskwartier (en hoerenwijk) Katendrecht. Walhalla is gevestigd op de plek waar voor de oorlog in Dancing Walhalla de voetjes van de vloer gingen op de tonen van een draaiorgel. Sindsdien is Theater Walhalla het thuishonk van De Tunes. Onlangs verliet Steef de groep en werd Leo Sienot zijn vervanger maar de zegetocht van De Tunes gaat onverminderd voort. De Tunes hebben ondertussen al 10 theaterprogramma’s gemaakt waarvan er 8 op cd verschenen. Het laatste programma van De Tunes getiteld Drie Op Een Rij ging in augustus 2018 in première in Theater Walhalla en is daar tot en met juni 2020 regelmatig te zien.  Speellijst zie www.theaterwalhalla.nl.

Copyright De Tunes 2023